Spørgsmål & Svar

Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål, som vi får fra vores patienter.

Spørgsmål om NoCut®

Om vores egen øjenlasermetode – NoCut®

Forundersøgelse

Hvis du overvejer at gennemgå en laseroperation med NoCut®, får du en forundersøgelse af en autoriseret optiker eller sygeplejerske. Her foretages alle nødvendige undersøgelser og vigtige målinger for at kunne udføre øjenoperationen. Øjet vurderes på forskellige måder, dels med synsundersøgelse og dels med direkte afprøvning. Vi tager billeder med såkaldt bølgefrontanalyse for at give et mere sikkert behandlingsresultat. Også tykkelsen på hornhinden måles, ligesom pupilstørrelsen og øjets øvrige dele undersøges for at sikre, at der ikke er nogen sygelige forandringer. Under og efter undersøgelsen gives skriftlig og mundtlig information, så du kan få svar på dine spørgsmål. Helbredserklæring og samtykke sendes til dig ved bestillingen eller gives ved konsultation. Medbring dem udfyldte og aflever dem ved din forundersøgelse. Vi vil også gerne have, at du medbringer optikerrecepter fra 2 år tilbage, eller de nyeste du har, da din synshistorie er vigtig information i undersøgelsen.

Før øjenoperationen

Når du ankommer til øjenklinikken, tager vores værtinde hånd om dig og giver dig, hvis du ønsker det, en beroligende tablet, så du kan føle dig afslappet og så øjnene ikke ”flakker” under øjenoperationen. Du får også forebyggende smertedråber i øjnene. Værtinden viser dig derefter ind til øjenlægen, som laver en sidste kontrol af dine øjne inden øjenoperationen. Lægen beskriver og gennemgår indgrebet med dig og svarer på dine eventuelle spørgsmål.

Øjenoperationen

En assisterende operationssygeplejerske følger dig ind på operationsstuen og forbereder dig til din øjenoperation. Du skal lægge dig på briksen og du skal kigge på et rødt, blinkende lys over dig, som gør, at du kan fiksere. Hvis du skulle bevæge øjet (flakke med blikket) under selve behandlingen, er det ikke noget problem, da øjenlaseren har et indbygget sikkerhedssystem, som ”følger” efter dit øje med mere end 200 bevægelser pr. sekund. Du behøver altså ikke at være urolig for, at du kommer til at bevæge dig eller kigge forkert.

Derefter møder du den samme autoriserede øjenlæge, som lavede den sidste forberedende kontrol på dig for bare kort tid siden. Øjet bedøves med bedøvelsesdråber, og en øjenlågsholder sættes indenfor dine øjenlåg, så du ikke kan blinke. Derefter starter vi øjenlaseren og laseroperationen påbegyndes. Hele øjenoperationens procedure tager kun 10-15 minutter.

Når laseroperationen er afsluttet, foretages, hos nogle patienter og afhængigt af synsfejl, en mitomycinbehandling for at modvirke ardannelse. Til sidst skylles øjet og øjenoperationen er færdig. Du får en kontaktlinse, en såkaldt bandagelinse, på det behandlede øje. Bandagelinsen skal sidde som et plaster i fire døgn.

Efter øjenoperationen

Efter øjenoperationen viser operationssygeplejersken dig ind i et hvilerum, hvor værtinden tilbyder dig kaffe/te og en håndmad. Her kan du så sidde lidt og rekreere dig, inden værtinden giver dig skriftlig og mundtlig information om, hvordan du skal anvende øjendråber og hvad du skal huske efter en øjenoperation.

Kontrol

Efter 5-6 uger er det tid til første opfølgende kontrol af din operation på dit/dine øje/øjne. Vi måler dine øjne og en autoriseret optiker eller sygeplejerske undersøger dig, så vi kan se, at helingen og resultatet stemmer overens med det forventede resultat. Seks måneder senere laves en sidste kontrol.

Husk

Husk at medbringe solbriller, da du bliver lysfølsom efter øjenoperationen og får brug for at beskytte øjnene mod solens UV-stråler for at forhindre ardannelse.

Det er meget vigtigt at bruge solbriller/beskyttelsesbriller udendørs hver dag i 3 måneder og derefter hver solrig dag i 1 år. En overskyet dag er det nok med klare glas i brillerne. Brillerne skal have UV-beskyttelse, som beskytter mod solens UV-stråler. Noget vi stærkt anbefaler, da briller hjælper med at forhindre ardannelse.

Nogle øjensygdomme og tilstande forhindrer os i at operere. For at nævne nogle tilstande, hvor vi vælger at undlade at operere, så kan det dreje sig om: tørre øjne, højt tryk i øjet eller forandringer i hormonbalancen i forbindelse med graviditet og amning. Andre særlige sygdomme kan også være en forhindring. Tal med din autoriserede optiker eller sygeplejerske ved den gratis konsultation, hvis du har nogen kroniske sygdomme. Så får du besked om, hvad der gælder i netop dit tilfælde.

Det afhænger af belægningen på vores klinikker. Selvom selve behandlingen går utroligt hurtigt, kræver hver behandling forundersøgelse, samtale, forberedelse, efterkontrol og korrekt opfølgning. Køen til Vårda Øjenklinik er en af de korteste indenfor sygeplejen; maksimalt to uger.

Øjet bliver meget nøjagtigt opmålt og en optimal behandlingsprofil, en såkaldt bølgefrontanalyse, beregnes af computeren. Din øjenlæge kontrollerer data og korrigerer dem om nødvendigt. Behandlingen varer 30-60 sekunder, afhængigt af de dioptrier, der skal behandles. Patienten får lokalbedøvende øjendråber og behandlingen er derfor helt smertefri. Under indgrebet ligger patienten på en behagelig briks og fikserer blikket ved hjælp af et blinkende lys. Excimerlaseren, som behandler hornhinden, styres af laserens computer.

Der findes NoCut®-metoden, LASEK og en metode, som kaldes for LASIK.

Til forskel fra de fleste andre klinikker bruger vi på Vårda Øjenklinik primært NoCut®-metoden og aldrig LASIK. Vi vil nemlig ikke skære i øjet og mener, at de teknikker, som findes nu, egner sig bedre. Vi har ganske enkelt valgt en af de mere skånsomme metoder til vores patienter – og det er en af årsagerne til, at du bør blive klarsynet hos os.

Vi behandler nærsynethed op til -7 Dioptrier, langsynethed op til +2 Dioptrier og astigmatisme op til -3 Dioptrier.

Har du højere synsfejl end det, foretages en individuel vurdering. Dels for muligheden for at gennemføre en behandling og dels i forhold til prisen.

Efter fire uger, når synet har stabiliseret sig, er de fleste tilfredse. Cirka 3-5 procent får dog korrigeret en lille resterende synsfejl, fordi laseren ikke har taget tilstrækkeligt eller har taget for meget. Årsagen til at dette kan ske, er at alle mennesker er forskellige og nogle øjne (hornhinder) er tættere og kræver mere laserenergi, mens andre hornhinder er mere porøse og skal bruge mindre ”energi” for at opnå et givent resultat.

Den refraktive kirurgi giver en permanent korrektion af synsfejlen ved at forandre øjets brydningskraft med en bestemt størrelse/styrke. Synet vil ikke ændre sig mere, end hvad et øje, der ikke er opereret, gør. Derfor er det vigtigt, at synet er stabilt inden indgrebet. De allerfleste mennesker er stabile i sin refraktion i 20-årsalderen.

Vi har valgt at behandle alle patienter med NoCut®. Metoden er sikker, og vi på Vårda Øjenklinik mener, at det er unødvendigt at skære i øjet, hvis man ikke skal.

Alle får lidt mørkeforstyrrelser i den første tid efter behandlingen. Cirka 10 procent har stadig forringet mørkesyn efter 1 år. Men med den nye type behandling, som vi har benyttet siden efteråret 2005 (den såkaldte asfæriske behandlingsprofil) mindskes risikoen for forringet mørkesyn markant. Sammen med bølgefrontanalyse giver dette de allerbedst tænkelige behandlingsforudsætninger.

Øjnene bliver mere eller mindre tørre efter operationen. De fleste har brug for tilskud af fugtende dråber i en måned, nogle gange længere. Det kan tage op til 4-6 måneder, før det er, som det var før behandlingen.

Selve NoCut®-operationen mærkes ikke. Derimod plejer helingen at føles lidt mere besværlig end for eksempel ved en LASIK-operation. Men vi har valgt kun at udføre No Cut®-operationer, på trods af at det gør lidt mere ondt, af den simple årsag, at det er mere sikkert for dig som patient. Dagene efter en NoCut® øjenlaser kan du opleve en gnavende følelse og at det værker eller stikker i øjnene. Smerten betyder, at øjet heler, hvilket er en god ting. Det indebærer nemlig, at dit øje bibeholdes helt, hvilket gør, at der ikke er noget, der forhindrer eventuelle fremtidige indgreb.

Man kan også blive lidt mere lysfølsom i den nærmeste tid efter operationen. Solbriller skal anvendes udendørs hver dag, uanset om det er solrigt eller overskyet, i 3 måneder. Derefter hver solrig dag i 1 år for at mindske risikoen for ardannelse.

Vi har valgt NoCut® alene, fordi det ikke giver komplikationer på samme måde som LASIK-metoden kan gøre. Til gengæld er helingstiden nogle dage længere i forhold til LASIK.

Alles øjne er forskellige, og ingen i hele verden kan love, at alle patienter bliver 100 procent skarpsynede efter en operation. Men vi stræber altid efter 1.0, hvilket betyder fuld synsstyrke. I nogle tilfælde er der brug for en ”pudsning” efter helingsperioden for at fjerne den sidste rest. Vi har en garanti for, at man skal kunne se 0,9 (90 procent synsstyrke) uden briller bagefter med det bedste øje. Hvis resultatet ikke bliver, som vi ønsker, indgår der en omkostningsfri supplerende behandling (under forudsætning af at patienten har haft 100 procent syn inden operationen med de bedste briller).

Tilstand med tørre øjne kan være en forhindring. Ved forundersøgelsen undersøges det, om din tåreproduktion er normal eller ej, og om du har problemer med tørre øjne, når du ikke bruger kontaktlinser.

Hvis du er under 20 år, kan du ikke blive opereret med øjenlaser hos os på Vårda Øjenklinik.

Når man opererer for grå stær bruger man ikke øjenlaser, men man bruger ultralydsteknik. Derimod bruges laser til at korrigere efterstær. Så bruger vi en såkaldt YAG-laser. Efterstær kan opstå som en bivirkning af en operation for grå stær, med det er ganske usædvanligt. Hvis du får efterstær, korrigerer vi det på nogle sekunder med YAG-laser og det mærkes heller ikke.

Nej, nu om dage er det slet ikke noget problem! Før i tiden var det derimod et stort problem at få samsynet til at fungere, når kun det ene øje var ramt af grå stær.

Oftest rammes begge øjne, hvis man får grå stær. Men det er heller ikke usædvanligt, at det ene øje rammes først og det andet øje udvikler sygdommen efter noget tid. Nogle gange kan der gå flere år mellem sygdomsdebuten i hvert af øjnene. Sygdommen kan også være ensidet (på et øje), men det er ret usædvanligt.

I och med att det är en naturlig process som vi gör med NoCut® så blir konsekvensen också naturlig. Den smärta som uppstår är en del av läkningsprocessen. Vi tycker inte att man ska ta bort den när säkerheten är så pass mycket högre med NoCut®. Man ska komma ihåg att ögats epitel, som är väldigt unikt, är samma typ av celler som vi har på hela kroppen. Och vi ömsar ju skinn hela tiden. Mycket av vårt damm är faktiskt hudceller som finns runt omkring oss. Det låter lite obehagligt men det är kroppens sätt att skapa en slät, jämn och fin yta, så att inga bakterier och parasiter kan tränga in i kroppen. Ett försvar helt enkelt. Ögat fungerar precis på samma sätt, det är samma typ av celler. Skillnaden ligger i att ögats celler ligger som parallella trådar så att ljus kan gå emellan. Vilket gör det transparent, genomskinligt.

Epitelet byter ut sig själv varje natt när vi sover. Inte hela förstås men bitar av det. Dåliga celler tas bort och nya byggs upp för att skapa en blank och slät yta. På den här blanka ytan ska nämligen tårvätskan fästa. Och har du ingen slät yta kommer inte heller tårvätskan att vara slät och då blir synen sämre. Utan tårvätska har du 60-70 procent sämre syn. Något som kontaktlinsanvändare säkert har märkt när linserna torkar ut och man ser jättesuddigt. Det är därför som tårvätskan är så viktig för synen. Och den är i sin tur beroende av underlaget, epitelet/ytcellagret. Vilket är anledningen till att ögat byter ut detta hela tiden. Vi gör egentligen samma sak, fast vi tar bort en lite större bit bara. Hela biten som vi tar bort, cirka 7-8 millimeter, har vuxit tillbaka inom 3-4 dygn. Så fort går det. Det är faktiskt det snabbast växande hos människan bortsett från en enda sak; det mänskliga fostret som växer ännu fortare.

Ca. 1-3 dage afhængigt af dit/dine øjes/øjnes tidligere tilstand. Den behandlende læge giver dig svar ved operationen.

Det viktigaste momentet i hela behandlingsprocessen är förundersökningen. Det är där man lägger grunden för ett bra resultat. Vi tar reda på alla sjukdomar och mediciner man har eller har använt, kontaktlinsproblematik eller andra problem man har haft med sina ögon. Man gör en väldigt noggrann undersökning och analys utav hela ögat. Och det gör vi med avancerad och modern utrustning som gör mätningar av ögat och framförallt den främre delen som heter hornhinnan. Det är den som sedan behandlas med laser. En del människor har lite ojämnheter i sin hornhinna vilka kallas för aberrationer vilket gör att ljuset stöter på patrull på väg in i ögat och därför splittras. Med hjälp av vår utrustning kan vi hitta aberrationerna och därmed också behandla dem och faktiskt uppnå bättre syn än vad patienten hade innan.

Nu är det inte alla som har nytta av en sådan här vågfrontsanalys, som det heter, men vi gör analysen på alla. Vi vill nämligen veta om tjockleken på ögat är tillräcklig och om insidan på hornhinnan är tillräckligt stark. För det finns vissa sjukdomar som inte visar sig på annat vis än vid just en sådan här analys. Det är visserligen väldigt få som har dem men vi vill vara väldigt noga med det. Sedan mäter vi trycket och gör förstås en noggrann synundersökning. Våra optiker är speciellt utbildade inom refraktiv kirurgi och analys och har blivit utbildade under flera års tid för att klara av den här avancerade undersökningen. Och den sker dessutom i samråd med kirurg.

Principen för att slippa läsglasögon, eller ålderssynthet som man också säger, är nästan identiskt med en gråstarroperation. Man tar alltså bort den egna linskärnan som blivit stel. Ålderssynthet beror just på att ögats lins har tappat sin spänst och elasticitet. När man tittar på nära håll så blir linsen rund och när man tittar på långt håll är linsen i sitt platta avspända tillstånd. Och ju äldre man blir desto stelare blir linsen och den orkar inte längre att bli rund. Då kan man byta ut den mot en konstgjord lins som har olika zoner ungefär som progressiva glasögon som vi då sätter inne i ögat på linsens ordinarie plats. Tekniken och framgångsreceptet är detsamma som vid en gråstarroperation. Men det är lättare eftersom du inte har en hård gråstarr utan kärnan som ska avlägsnas är istället mjuk.

Första dagen brukar de flesta inte alls ha speciellt ont. Sedan på kvällen och dagen efter kommer en ökad ljuskänslighet vilket beror på att ögat blir lite svullet och lite oregelbundet på ytan. Det blir som en liten vattenyta vilket gör att ljuset träffar många flera punkter och därmed förstärks. Det är anledningen till ljuskänsligheten. Ju mer det läker desto slätare blir ögat. Då försvinner också ljuskänsligheten. Sedan kan man ha en gruskänsla, det vill säga att det känns som att man har grus och skräp i ögat. Och det är just för att ytan är lite oregelbunden, som ett skrubbsår på handen. På en skala från ett till tio så upplevs obehaget som sex. Och det vara i ett dygn som allra oftast. Dag tre, fyra så brukar smärtan i stort sett vara borta.

Man får en kontaktlins på och den tar man själv bort om man är van vid kontaktlinser. Annars kan man komma in och få hjälp med det. Man tar bort den på dag fem där operationsdagen räknas som dag ett. Man sover alltså med den under fyra nätter. Den fungerar som ett plåster och minskar obehaget och smärtan något.

Vi gjorde LASIK som alla andra kliniker runt omkring i världen, fram till år 2005. Då kom en polis som kom till kliniken i Malmö och han hade läst på en amerikansk sida (amerikanerna var de mest aktiva i början på 2000-talet) att det fanns andra metoder. Då sa jag att det finns en annan metod som kallas för Lasek, som är en variant av PRK (den ursprungliga metoden). “Den vill jag absolut ha”, sa han. Så vi opererade honom med den här ytmetoden, Lasek, och han blev otroligt nöjd och resultatet blev väldigt bra. Så han skickade flera av sina kolleger till oss. På det sättet fick vi nästan hela Malmös poliskår och dessutom en massa brandsoldater också. Därefter fler och fler som var sportutövare. Framför allt de som höll på med kampsport ville ha en metod som var väldigt säker där man inte riskerade att slag skulle flytta på fliken. Det är ju det som är problemet med LASIK metoden. Fliken växer ju aldrig riktigt fast.

Så vi utvecklade Lasek metoden vidare och förfinade den. Och tack vare att ny apparatur har kommit med nya lasermaskiner så har det medfört att metoden numera är otroligt skonsam. Framför allt med den här senaste generationen av lasrar som vi nu har skaffat. Med de kan man använda laser hela vägen ner vilket innebär att man även kan ta bort det yttersta cellagret med hjälp av laser. Vilket gör att man inte har speciellt ont heller efteråt. Obehaget varar ungefär 1-1,5 dagar, synen blir snabbt mycket bättre och de besvär med ärr man hade förr i tiden, finns inte alls nu för tiden.

En gråstarroperation sker ungefär som vid en laseroperation. Skillnaden ligger i instrumentet man använder. Man går ju in i själva ögat eftersom linsen ligger i sin egen lilla påse innanför hornhinnan. Då använder man sig av ett speciellt instrument, ultraljud eller som det heter: fakoemulsifikation. Fako betyder kärna och emulsifiera betyder sönderdela. Det är som en liten kärnsönderdelare eller kärnätare som helt enkelt äter upp den här gamla linsen eller kärna som man säger. Man går in med ett snitt på två-tre millimeter, på vitan upptill. Sedan för man in ett smalt rör i ögat och äter upp den gamla linsen. När det sedan är rent i den här påsen i ögat där linsen har legat så sprutar man in en ny mjuk lins som vecklar ut sig där inne. Linsen består av att ett akrylmaterial som är mjukt. Så genom det lilla snittet på två tre millimeter kan man spruta in en helt ny lins. Sedan återställs synen momentant. Redan dagen efter är synen jättebra.

Läs mer om förfarandet här och hur du kan få det finansierat av landstinget.

Nej, normalt har patienter ikke ondt. Derimod kan man føle lidt gnaven i øjnene i nogle dage efter operationen.

Spørgsmål om RLE

Om linseskiftmetoden RLE.

Forundersøgelse

Hvis du overvejer at få en RLE-operation, kan du komme ind til en forundersøgelse. Her laves alle de nødvendige undersøgelser og vigtige målinger, for at bestemme hvilke linser netop du har brug for og hvilket resultat du kan forvente. Man undersøger øjets forskellige dele for at være sikker på, at der ikke er nogen sygelige forandringer. Undersøgelsen tager cirka 60 minutter. Under og efter undersøgelsen gives skriftlig og mundtlig information, så du kan få svar på dine spørgsmål. Helbredserklæring og spørgeskema sendes til dig ved bestillingen eller gives ved konsultation. Medbring dem udfyldt og aflever dem til din forundersøgelse.

Før operationen

Når du ankommer til klinikken, tager vores værtinde hånd om dig og giver dig en beroligende tablet, så du kan føle dig afslappet og så øjnene ikke ”flakker” under øjenoperationen. Du får også pupiludvidende øjendråber af to omgange med 10-15 min. interval.

Operationen

En assisterende operationssygeplejerske følger dig ind på operationsstuen og forbereder dig til din øjenoperation. Derefter kommer den autoriserede øjenlæge, som du mødte under din forundersøgelse, og udfører indgrebet. Øjet bedøves og øjenlågsholdere sættes indenfor dine øjenlåg, så du ikke kan blinke. Via et minimalt snit ved siden af hornhinden fjernes nu din egen linse. Vi benytter os af ultralydsteknik, som gennem findeling og udsugning suger din egen linse ud af øjet.

Derefter implanteres en kunstig linse på den gamle linses plads. Den nye linse er fremstillet af et blødt plastmateriale, som gør det muligt for øjenlægen at folde linsen sammen, før den implanteres. Inde i øjet foldes den efterfølgende ud på plads. Indgrebet tager kun 10-15 minutter. Det kræves ingen forbinding over det opererede øje.

Efter operationen

Efter operationen viser operationssygeplejersken dig ind i et hvilerum, hvor værtinden tilbyder dig kaffe/te og en håndmad. Her kan du så sidde lidt og rekreere dig, inden værtinden giver dig skriftlig og mundtlig information om, hvordan du skal anvende øjendråber og hvad du skal huske efter din øjenoperation.

Kontrol

Efter 1-2 uger er det tid til en opfølgende kontrol. Vi måler dine øjne og en autoriseret optiker undersøger dig, så vi kan se, at helingen og resultatet stemmer overens med det forventede resultat. Efter 3 måneder foretages en sidste og afsluttende kontrol.

Refraktive Lens Extraction er en kirurgisk øjenoperation, hvor øjets egen linse erstattes af en kunstig plastlinse.

Det afhænger af din livsstil, dit syn og dine øjnes anatomi. Mange patienter har stadig brug for at bære briller ved nogle aktiviteter. Hvad der gælder for dig, vurderes ved forundersøgelsen.

Multifokale linser giver flere fokusser og betyder, at patienten kan se godt på forskellige afstande. De fås i to forskellige former for dit optimale resultat.

Monofokale linser giver fokus på én afstand. Normalt er læsebriller nødvendige.

Ca. 1-3 dage afhængigt af dit/dine øjes/øjnes tidligere tilstand. Den behandlende læge giver dig svar ved operationen.

Det er individuelt. Dit resultat og hvad netop du kan forvente af dine linser, fortæller lægen dig ved forundersøgelsen.

Det besluttes i samråd med øjenkirurgen.

Ja. Du får behov for medicin i form af øjendråber.

Nej, den er helt smertefri. Operationen sker under lokalbedøvelse.

Nej, normalt har patienter ikke ondt. Derimod kan man føle lidt gnaven i øjnene i nogle dage efter operationen.

Nej. På grund af forskellige medicinske faktorer er det ikke altid tilrådeligt at udføre en RLE-operation. Dette kan kun vurderes af en øjenkirurg ved en forundersøgelse.

Spørgsmål om grå stær/katarakt

Om operation for grå stær – den mest almindelige type øjenoperation i Sverige.

Forundersøgelse

Hvis du har fået diagnosen grå stær og besluttet dig for at få en øjenoperation, kommer du til en forundersøgelse. Her laves alle de nødvendige undersøgelser og vigtige målinger, for at bestemme hvilke linser netop du har brug for, og hvilket resultat du kan forvente. Helbredserklæring sendes til dig ved bestillingen. Medbring den udfyldt og aflever den ved din forundersøgelse.

Før operationen

Når du ankommer til klinikken, tager vores værtinde hånd om dig og du tilbydes en beroligende tablet, så du kan føle dig tryg og afslappet og så øjnene ikke ”flakker” under øjenoperationen. Du får også pupiludvidende øjendråber af to omgange med 10-15 minutters interval.

Operationen

En assisterende operationssygeplejerske følger dig ind på operationsstuen og forbereder dig til din øjenoperation. Derefter kommer den autoriserede øjenlæge, som du mødte under din forundersøgelse, og udfører indgrebet.

Indgrebet tager kun 10-15 minutter og gennemføres med lokalbedøvende øjendråber. Det foregår sådan, at dine egne linser fjernes via et minimalt snit ved siden af hornhinden. Vi benytter os af ultralydsteknik, som gennem findeling og udsugning suger din egen linse ud af øjet.

Derefter implanteres en kunstig linse på den gamle linses plads. Den nye linse er fremstillet af et blødt plastmateriale, hvilket gør det muligt for øjenlægen at folde linsen sammen, før den implanteres. Inde i øjet foldes den efterfølgende ud på plads. Der er ikke behov for forbinding over de opererede øjne og man kan se med øjet efter kort tid.

Efter operationen

Efter operationen viser operationssygeplejersken dig ind i et hvilerum, hvor værtinden tilbyder dig kaffe/te og en håndmad. Her kan du så sidde lidt og rekreere dig, inden værtinden giver dig skriftlig og mundtlig information om, hvordan du skal anvende øjendråber og hvad du skal huske efter din øjenoperation.

Der er ingen operationer, som er helt risikofri. Med dagens moderne operationsteknikker er risikoen for komplikationer dog meget lav.

Har man for eksempel været meget nærsynet tidligere, kan man oftest reducere eller fjerne denne nærsynethed og altså få god synsstyrke på afstand uden briller. En del målbart nærsynede personer trives dog med dette – de foretrækker måske at kunne læse uden briller og trives med at have briller til afstand, bilkørsel og TV. Så skal de naturligvis fortsætte med dette. Normalt skal brillernes styrke dog justeres efter en operation for grå stær.

Hidtil har dette ikke været normalt, men det forekommer i nogle tilfælde. Det er din synsfejl, der bestemmer, om det er hensigtsmæssigt at operere begge øjne samtidig.

Når man opererer for grå stær bruger man ikke øjenlaser, men man bruger ultralydsteknik. Derimod bruges laser til at korrigere efterstær. Så bruger vi en såkaldt YAG-laser. Efterstær kan opstå som en bivirkning af en operation for grå stær, med det er ganske usædvanligt. Hvis du får efterstær, korrigerer vi det på nogle sekunder med YAG-laser og det mærkes heller ikke.

Det kan variere lidt, afhængigt af hvor og hvem, der opererer. Den nyeste og mest moderne teknik, som bruges i dag, indebærer, at operationen sker gennem et meget lille snit i øjet. Et tyndt rørformet instrument knuser den defekte linse med ultralyd og suger den kataraktpåvirkede linse ud af øjet. Indgrebet kaldes phakoemulsifikation.

En kunstig linse er fremstillet af et blødt plastmateriale, hvilket gør det muligt for kirurgen at folde linsen sammen, så den bliver lille. Når den er på plads i øjet, foldes den ud igen og sættes på plads. Snittet behøver ikke udvides ligeså meget som med den ældre teknik. Øjet heler også meget hurtigere, og snittet er så lille, at det heller ikke behøver at blive syet sammen.

Operationen gennemføres med lokalbedøvelse i form af øjendråber – altså ikke længere nogen sprøjter! Bedøvelsen påvirker hverken synet eller blinkeevnen, hvilket den gamle teknik med sprøjter gjorde. Der er ikke behov for forbinding over øjet efter operationen, og synet genvindes efter kort tid – så snart blændingen fra operationsmikroskopet forsvinder. Det er ikke usædvanligt, at øjet har tæt på normal synsstyrke allerede dagen efter operationen – hvis der ikke er andre synspåvirkende sygdomme i øjet som glaukom eller makuladegeneration (aldersforandringer i gule pletter).

Efter at have hvilet lidt tid, må man tage hjem. Eventuelt foretages en kontrolundersøgelse dagen efter, men oftest er det nok med en slutkontrol efter 1-2 uger. Derefter kan man besøge en optiker til prøvning af nye briller, hvilket nogle gange er nødvendigt til læsning.

Nej, nu om dage er det slet ikke noget problem! Før i tiden var det derimod et stort problem at få samsynet til at fungere, når kun det ene øje var ramt af grå stær.

Aldrig! Operationen er meget nem at gå igennem. Indgrebet foretages under lokalbedøvelse, og efter gennemført operation og lidt hviletid, er du klar til at gå hjem. Der er ingen øvre aldersgrænse for en operation for grå stær.

Man skal ikke vente til ”stæren er modnet”, som man sagde før i tiden. Det medfører bare unødigt besvær for patienten, og kirurgen får et sværere arbejde med øget risiko for komplikationer. En god tommelfingerregel er at blive opereret for sin grå stær, når den opleves som besværlig – når man må undlade at gøre ting, man ellers kunne have gjort.

Der findes ingen medicinsk behandling for grå stær. Den eneste mulighed er at operere. Men operationen er meget simpel og helt smertefri. Ved operationen fjernes den uklare linse og erstattes med en ny, kunstig linse, som giver et klart og godt syn.

Oftest rammes begge øjne, hvis man får grå stær. Men det er heller ikke usædvanligt, at det ene øje rammes først og det andet øje udvikler sygdommen efter noget tid. Nogle gange kan der gå flere år mellem sygdomsdebuten i hvert af øjnene. Sygdommen kan også være ensidet (på et øje), men det er ret usædvanligt.

Et almindeligt første tegn er, at øjets refraktion (brydningskraft) forandres i den myopiske (nærsynede) retning. Har man tidligere været afhængig af læsebriller, kan det pludselig blive lettere at læse uden briller. Snart efter oplever man imidlertid en tiltagende dis eller tåge, og ofte rammes patienten af blændingsbesvær. Særligt på solrige dage kan det være svært at se udendørs, og det kan blive sværere at køre bil, særligt i mørke eller på klare dage, når solen står lav. Et andet symptom er tendens til dobbeltsyn på det ramte øje. Til forskel fra dobbeltsyn, som afhænger af skelen, ses dobbeltbillederne stadig, hvis det andet øjet dækkes til.

Grå stær indebærer, at øjets linse bliver uklar. Dette kan ske på flere måder, i forskellige hastigheder og i varierende aldre. Normalt sker det ved højere alder, og udviklingen går da ganske langsomt. Men grå stær forekommer dog i alle aldre, og der er til og med nogle, der fødes med en uklar linse.

Som regel udvikles sygdommen hurtigere, jo yngre patienten er ved debuten. Grå stær har ingenting at gøre med grøn stær. Grøn stær (glaukom) er en sygdom, som angriber synsnerven, og som oftest fører til et forhøjet tryk inde i øjet. Den synsskade, som glaukom forårsager, kan aldrig afhjælpes, men al behandling stræber mod at bibeholde den eksisterende synsfunktion. Grå stær (katarakt) kan derimod opereres med succes, og synet genvindes, såfremt der ikke findes andre synspåvirkende sygdomme i øjet.