Hans Remanius svarer på 20 spørgsmål

Hans Remanius, øjenkirurg og grundlægger af Vårda Øjenklinik, svarer på de oftest stillede spørgsmål i videoerne nedenfor. Foretrækker du at læse, kan du i stedet læse hans svar under de respektive videoklip.

Jeg har været kirurg fra starten af og har arbejdet med øjne siden midten af ​​firserne. Jeg har arbejdet med privat øjenkirurgi, kataraktkirurgi og desuden gennem amtsrådet i mange år. I Sverige starter alle læger i amtsrådet. Det er her, vi træner, hvilket er meget godt, fordi det har gjort det muligt for os at lære ting fra bunden. Sundhedssystemet i Sverige er godt, og amtsrådet har gode uddannelsesmuligheder.

Vi udfører stort set alt inden for øjenkirurgi. Nogle ting bliver stadig behandlet på hospitalerne, såsom subspecialiserede ting. Men i det store hele udfører Vårda al kirurgi. Vi startede i 1999 med den første klinik i Göteborg og har siden udvidet forretningen til København, Oslo, Malmø, Halmstad og Stockholm, som de seneste skud på stammen. Vores grundliggende krav er, at alle læger, der arbejder sammen med os, skal mestre kirurgi for grå stær. Når det kommer til øjenkirurgi, er det dét, der kræver virkelig spidskompetence. Hvis man mestrer grå stær-kirurgi, kan man lære alt det andet. For det kræver både stabilitet og dygtighed. Hos os har alle læger udført mindst 3.000 operationer for grå stær.

Laser er et lys, der går helt parallelt. På den måde kan man koncentrere laseren, lyset. Lasere bruges på flere områder. For eksempel er der lasere i industrien, der skærer plader, der er lasere, der foretager målinger, og politiet har laserpistoler. I øjenkirurgi har vi brugt lasere i mange år. Allerede i 60’erne kunne man behandle visse former for ændringer inde i øjet med forskellige lasere. Der er lasere, der fjerner efterstær, der er lasere, der behandler højt tryk (glaukom), der er lasere, der behandler diabetes (diabetesændringer i øjet), og der er lasere, der bruges til at behandle ting i hjernen, i hjertet og i hele kroppen.

Med Excimer-laser, som anvendes i øjensammenhæng for at undgå briller og linser, er det en speciel type stof i selve laseren, der genererer strålerne. Det er matematiske modeller, der beregner, hvordan disse stråler skal fokuseres og blive så nøjagtige og hurtige som muligt og også undgå varmeproduktion. Hele hemmeligheden med de moderne lasere er effektiviteten og hastigheden, som tilsammen betyder, at de ikke genererer nogen varme.

Med NoCut® -metoden behandler vi den yderste del af hornhinden. Ved nærsynethed (øjet er for langt) nivellerer vi øjet med laseren. I tilfælde af langsynethed skaber vi en ”voldgrav” i periferien for at løfte øjet. Langsynede har normalt et lidt kortere øje. Ved astigmatisme har man en oval hornhinde, der er afrundes under behandlingen. Vi laver simpelthen en rund globe ud af en oval globe.

Alt dette sker med en laser, og det er meget taknemmeligt, fordi det er atraumatisk, hvilket betyder, at det ikke beskadiger vævet. Laseren er altså fuldstændig harmløs for øjet.

Da det er en naturlig proces, som vi gennemgår med NoCut®, bliver konsekvensen også naturlig. Den smerte, der opstår, er en del af helingsprocessen. Vi synes ikke, den skal fjernes, når sikkerheden er så meget højere med NoCut®. Man skal huske, at epitelet, som er meget unikt, er den samme type celler, som vi har på hele kroppen. Og vi plejer jo vores hud hele tiden. Faktisk er meget af vores støv hudceller, som er omkring os. Det lyder lidt ubehageligt, men det er kroppens måde at skabe en glat, jævn og fin overflade, så ingen bakterier og parasitter kan komme ind i kroppen. Det er simpelthen et forsvar. Øjet fungerer på nøjagtig samme måde, det er den samme type celler. Forskellen er, at øjets celler ligger som parallelle tråde, som lys kan passere imellem, hvilket gør det gennemsigtigt.

Epitelet udskifter sig selv hver nat, når vi sover. Ikke det hele selvfølgelig, men dele af det. Dårlige celler fjernes, og nye opbygges for at skabe en blank og glat overflade. Tårevæsken skal nemlig klæbe til denne blanke overflade. Og hvis man ikke har en glat overflade, vil tårevæsken heller ikke være glat, og så bliver synet værre. Uden tårevæske har man 60-70 procent dårligere syn. Noget, som kontaktlinsebærere sandsynligvis har bemærket, når linserne tørrer ud, og synet bliver meget sløret. Derfor er tårevæsken så vigtig for synet. Og det er igen afhængigt af substratet, epitel / overfladecellelaget. Derfor ændrer øjet sig hele tiden. Vi gør faktisk det samme, selvom vi kun fjerner et lidt større stykke. Hele stykket, som vi fjerner, cirka 7-8 millimeter, er vokset tilbage inden for 3-4 dage. Så hurtigt går det. Det er faktisk det hurtigst voksende på et menneske bortset fra en enkelt ting; det menneskelige foster, der vokser endnu hurtigere.

Man opdagede at, efter tre eller fire år hos dem, der havde fået LASIK, havde de fået brydningsfejl igen. Når man så på øjet, kunne man se små rynker på overfladen af ​​øjet. Det viste sig, at der var rynker i selve låget / fanen. Det var 20-30 procent der blev ramt af dette. De, der havde fået det, var mennesker, som tit gnider sig i øjnene. Det ser ud til, at omkring 20-25 procent af befolkningen gnider sig ”kronisk” i øjnene. Og så gnider man øjet flere gange om dagen uden at tænke over det. Det er det, der skaber disse rynker, der forårsager synsfejl igen.

Vi lavede en retrospektiv undersøgelse af vores materiale, hvor vi sammenlignede LASIK-patienters resultater og syn med NoCut® -patienters syn efter 3-5 år. Vi fandt ingen forskel, der viste, at LASIK skulle være bedre. Det var snarere NoCut, der gav bedre synskvalitet. NoCut-patienterne havde bedre kontrastsyn og dermed færre problemer, når de kørte bil i mørke. De havde således et bedre og skarpere syn end LASIK-patienterne. Og dermed forsvandt argumentet for, at LASIK skulle give bedre synskvalitet. For det gjorde det absolut ikke. Så fordelen ved LASIK var at undgå smerter 1-1,5 dage og at se 3-4 dage hurtigere. Vi syntes, det var en ret lille gevinst i forhold til at skære i et sundt øje.

 

Det er ikke helt smertefrit, da det er en naturlig proces. Man ser heller ikke helt perfekt den første uge. Men sikkerheden er der. Man kan tænke på såret, som vi skaber på overfladen, som en meget overfladisk hudafskrabning. Ved -5 i syn fjerner vi ca. 0,05 millimeter. Det er lidt ligesom når man soler og huden skaller. Så øjet ser ud som det gjorde før, efter fire til fem måneder. Man kan så ikke se i øjet, at det er blevet opereret. Så fordelen ved NoCut®, når det kommer til fremtiden, er at man kan udføre andre kirurgiske procedurer, f.eks. for at undgå læsebriller og lignende. Dette skyldes, at øjet ikke påvirkes på samme måde som ved en LASIK-behandling. For eksempel er der procedurer, som man ikke kan udføre efter en LASIK. Såsom Intracorneal kirurgi, hvor man bruger en laser inde i hornhinden. Det er en ny metode, som folk er begyndt at eksperimentere med, især for dem, der har læsebriller. Denne metode kan ikke bruges, hvis man har udført LASIK, men er virkelig god, hvis man har foretaget NoCut®. Øjet er således ret uberørt efter en NoCut® operation. Det er altså yderligere et argument for ikke at skære i øjet.

Det har desuden vist sig, at det er farligere at bruge kontaktlinser i 10-15 år end NoCut®. Så prisen, man betaler for maksimal sikkerhed, er ubehag i en dag, og at man ser lidt sløret i tre til fire dage.

Vi benyttede LASIK, som alle andre klinikker rundt om i verden, indtil år 2005. Dér kom en politimand ind på klinikken i Malmø, og han havde læst på en amerikansk side (amerikanerne var de mest aktive i begyndelsen af ​​2000’erne), at der fandtes andre metoder. Så sagde jeg, at der er en anden metode kaldet Lasek, som er en variant af PRK (den oprindelige metode). ”Den vil jeg absolut have,” sagde han. Så vi opererede ham med denne overflademetode, Lasek, og han var utrolig tilfreds, og resultatet var rigtigt godt. Så han sendte flere af sine kolleger hen til os. På den måde fik vi næsten hele Malmøs politistyrke og en masse brandmænd også. Derefter flere og flere mennesker, der var atleter. Frem for alt ønskede de, der lavede kampsport, en metode, der var meget sikker, hvor der ikke var nogen risiko for, at slag ville flytte på flappen. Det er problemet med LASIK-metoden. Flappen vokser aldrig rigtigt fast.

Så vi videreudviklede Lasek-metoden og forfinede den. Og takket være nyt udstyr med nye lasermaskiner, har det betydet, at metoden nu er utrolig skånsom. Især med denne nyeste generation af lasere, som vi nu har købt. Med dem kan man bruge en laser hele vejen ned, hvilket betyder at man også kan fjerne det yderste cellelag ved hjælp af en laser. Dét betyder, at man heller ikke har specielt ondt bagefter. Ubehaget varer cirka 1-1,5 dag, synet bliver hurtigt meget bedre, og de problemer man tidligere har haft, findes slet ikke i dag.

De fleste mennesker kan opereres, men der er nogle undtagelser. Nogle øjensygdomme bør ikke behandles med laser. Gravide kvinder bør ikke opereres, eller hvis man ammer, i op til tre måneder efter amning. Men stort set alle andre mennesker kan behandles. Så kan der være synsfejl, som kan være meget alvorlige, såsom avancerede synsfejl, der ikke kan behandles fuldt ud. Det, vi i laver i Vårda, er ikke magi, men biologi sammen med fysik, som der er en symbiose imellem. Men langt de fleste kan behandles, som jeg sagde, selv dem med gammelmandssyn og grå stær.

Lasere er specielt til dem mellem 20 og 50 år. Under en indledende undersøgelse / konsultation på klinikken finder vi ud af, om man er kandidat til operation, og hvad betingelserne er. Proceduren er meget enkel og tager 45-50 minutter. Vi finder ud af den nøjagtige status, hvad resultatet kan blive, og hvad vi kan love.

Vi synes ikke, man er moden i sine øjne, når man er 18-19 år gammel. Man skal være mindst 20 år gammel, når man får en øjenoperation.

Det vigtigste element i hele behandlingsprocessen er den indledende undersøgelse. Det er her man lægger grundlaget for et godt resultat. Vi finder ud af alle sygdomme man har og medicin, man har brugt, kontaktlinseproblemer eller andre problemer, man har haft med sine øjne. Vi foretager en meget omhyggelig undersøgelse og analyse af hele øjet. Og vi gør dette med avanceret og moderne udstyr, der foretager målinger af øjet og især den forreste del som hedder hornhinden. Det er den, der derefter behandles med laser. Nogle mennesker har nogle uregelmæssigheder i deres hornhinde, der kaldes aberrationer, hvilket betyder, at man får en forkert lysspredning i øjet. Ved hjælp af vores udstyr kan vi finde afvigelser og dermed også behandle dem og faktisk opnå et bedre syn end patienten havde før.

Det er ikke alle der har fordel af en sådan bølgefrontanalyse, som det kaldes, men vi foretager analysen på alle. Vi vil vide, om tykkelsen på øjet er tilstrækkelig, og om hornhinden er stærk nok. Fordi der er visse sygdomme, der ikke dukker op på nogen anden måde end i en sådan analyse. Ganske vist er der meget få, der har dem, men vi vil være meget forsigtige med det. Derefter måler vi trykket og selvfølgelig foretager vi en grundig øjenundersøgelse. Vores optikere er specielt uddannet i brydningskirurgi og analyse og er blevet uddannet i flere år til at klare denne avancerede undersøgelse. Undersøgelsen finder også sted i samråd med en kirurg.

Når du kommer til klinikken på operationsdagen, så forberedes dine øjne med forskellige typer dråber. Du får smertestillende dråber, der gør, at du får mindre ondt i øjet. Du kommer ind til kirurgen, der skal operere, og han undersøger dit øje, tjekker at alt ser godt ud, gennemgår din medicinske journal og udfylder filen til laseren, der behandler dit øje. Derefter tager du sterilt tøj på, inden du går ind i operationsstuen. Der vaskes øjet rent og bedøves med bedøvelsesdråber.

En fordel ved øjet er, at det er meget nemt at bedøve det. Der er ikke brug for sprøjter, – man giver kun en enkelt dråbe bedøvelsesmiddel, som med enhver anden slags øjendråbe. Det svider i ti til femten sekunder, man lukker øjnene lidt og blinker derefter, og så tager vi en ekstra dråbe for sikkerheds skyld. Bedøvelsesdråber er tilstrækkelige selv til kataraktkirurgi. Øjet bliver så følelsesløst, fordi man har så mange nerver i øjet, der er overfladiske, så bedøvelsesdråberne let trænger ind. Efter to dråber kan man slet ikke mærke noget.

Derefter sættes en øjenlågsholder på, så du ikke kan blinke. Det føles som om du kan blinke, selvom holderen er på, så det er ikke særlig ubehageligt. Så lægger du dig ned og ser på et grønt blinkende lys, som du skal følge hele tiden. Og så udfører laseren alt arbejdet. Du behøver ikke være bange for, at du ikke ser det rigtige sted, fordi moderne lasere har en såkaldt sporingsmekanisme, dvs. den følger øjet 1048 gange i sekundet. Det er meget hurtigere, end øjet selv kan bevæge sig. Så uanset om du flakker med øjet, følger trackeren med, hvilket garanterer at du får en nøjagtig centrering og behandling. Skulle du mod forventning dreje hovedet, slukkes laseren nøjagtigt, når du bevæger hovedet. Derefter fører vi hovedet på plads igen og fortsætter på nøjagtigt det punkt, hvor vi slap. Det er ikke noget problem. Så selvom den mest utænkelige ting skulle ske, er der en indbygget sikkerhed i udstyret, så intet kan gå galt.

Selve proceduren er meget hurtig, vi snakker normalt om 10-30 sekunder, afhængigt af hvor stor den visuelle defekt er. En lille visuel defekt som minus én tager for eksempel ca. ti sekunder, mens en visuel defekt på minus otte-ni-ti kan tage op til 35-40 sekunder. Det afhænger af dybden, hvor meget man skal behandle.

Når operationen er færdig, og du rejser dig op, ser du relativt godt, – det er som om du kigger gennem lidt fedtede briller. Derefter kommer du ind i et afslapningsrum, hvor du får en sandwich, kaffe eller en kop te og mulighed for at lægge dig ned og slappe af et stykke tid. Du modtager oplysninger fra vores værtinder, som gennemgår hele processen med dig. Ligesom hvilke typer øjendråber og hvilken medicin man skal tage, hvornår og hvordan og hvorfor man gør det ene eller det andet. Du får at vide, hvad der vil ske, og hvilket telefonnummer du kan ringe til, hvis du har et problem. Du bliver på klinikken en halv times tid, inden du kan tage hjem. I alt har du været på klinikken i maksimalt to timer.

De fleste mennesker bliver hjemme fra arbejde et par dage. I tre eller fire dage er det normalt at være hjemme og tage det roligt. Man kan stort set gøre næsten hvad man vil. Fordelen ved NoCut® er, at man ikke behøver at være så bange for at røre øjet. Men vi beder vores patienter om ikke at gnide midt på det øverste af ​​øjet. Det er dér helingen finder sted, og cellerne vokser tilbage. Så er det jo omsonst at gnide dem væk. Ikke fordi der sker noget, eller det vil få konsekvenser for fremtiden, men det kan føre til lidt mere ubehag, hvis man gnider de nye celler væk. Man må dog gerne røre ved siderne af øjet eller vaske med lunkent vand for at opfriske øjet. Den anden ting, vi siger er, at man skal bære solbriller, når man er udendørs. Dette skyldes, at ultraviolet lys kan forårsage ardannelse. Hvis man f.eks. har et sår på kroppen og soler sig på såret, får man et ar. Dette skyldes, at UV-strålingen er meget stærk og oxiderer. Det er faktisk en af ​​de farligste stråler, vi har. Så man skal være forsigtig uanset om man er opereret eller ej. Vi anbefaler alle mennesker at bære solbriller i stærk sol. For eksempel for at beskytte linsen i øjet og makulaen (den gule plet, der fanger de fineste detaljer).

Den første dag har de fleste normalt ikke ret ondt. Om aftenen og dagen efter kommer der en øget lysfølsomhed, hvilket skyldes, at øjet bliver lidt hævet og lidt uregelmæssigt på overfladen. Det bliver som en lille vandoverflade, hvilket betyder, at lyset rammer mange flere punkter og dermed forstærkes. Det er grunden til lysfølsomheden. Jo mere det heler, jo glattere bliver øjet. Så forsvinder lysfølsomheden også. Så kan du få en følelse af grus, det vil sige, det føles som om du har grus og snavs i øjet. Og det er netop fordi overfladen er lidt uregelmæssig, som rift på hånden. På en skala fra en til ti opleves ubehaget som seks. Og det vil oftest vare et døgn. På dag tre, fire, er smerten normalt væk.

Man får en kontaktlinse på, og den fjerner man selv, hvis man er vant til kontaktlinser. Ellers kan man komme ind og få hjælp til det. Den fjernes på dag fem, hvor operationen tæller som dag et. Så man sover med den i fire nætter. Den fungerer som et plaster og reducerer ubehag og smerte en del.

Vi forsøger at holde et prisniveau, der ikke er det billigste, men heller ikke det dyreste. Vi ligger et sted midt imellem, men vores pris er så attraktiv, at næsten alle har råd til at prioritere dette indgreb. Især dem, der bruger linser og briller, da det også er en temmelig stor omkostning på en livstid. Hvis du beregner, hvad det koster at have kontaktlinser eller briller, har du relativt hurtigt tjent ind til en øjenoperation. Nogle har faktisk ikke råd til det, og andre, der har råd til det, prioriterer det måske ikke. Det er ofte bare et spørgsmål om prioritering. Man kan måske lade være med at rejse til Thailand i år. Man skulle måske vente til næste år. Når det gælder dem, der overhovedet ikke har råd og ikke kan prioritere dette, kan vi hjælpe med finansiering via Remanius Vision Frederiksberg/Resurs Bank.

Læs her hvordan du kan få finansieret gennem Remanius Vision/Resurs Bank.

Vi foretager operationer for grå stær på dem, der er lidt ældre. Ofte er man 60-65 år gammel, når man har grå stær. Vi laver også kosmetiske øjenlågsoperationer og medicinsk kosmetik, såsom meget hængende øjenlåg, der forårsager synsforstyrrelse. Der kan også være vorter eller pletter omkring øjenområdet, der kan forstyrre.

Vi har også ambulant behandling, hvilket betyder, at vi foretager regelmæssige undersøgelser. Det kan f.eks. dreje sig om mennesker, der har diabetes eller højt tryk (glaukom), og det kan handle om betændelse i øjet.

En operation for grå stær foregår nogenlunde som en laseroperation. Forskellen ligger i det instrument, man bruger. Man går jo ind i selve øjet, fordi linsen ligger i sin egen lille pose inde i hornhinden. Derefter bruger man et specielt instrument, ultralyd eller som det kaldes: phacoemulsification. Phako betyder kerne og emulsification betyder sprænge. Det er som en lille kernesprængning eller kernespiser, der simpelthen spiser denne gamle linse eller kerne op, som man siger. Man går ind med et snit på to til tre millimeter på det øverste hvide. Derefter indsætter man et smalt rør i øjet og ”spiser” den gamle linse. Når der derefter er rent i posen i øjet, hvor linsen har været, injicerer man en ny blød linse, der folder sig ud indeni. Linsen består af et blødt akrylmateriale. Så gennem det lillebitte snit på to, tre millimeter kan man injicere en helt ny linse. Derefter gendannes synet på et øjeblik. Allerede dagen efter er synet rigtigt godt.

Princippet om at undgå læsebriller ved alderssynethed er næsten identisk med kirurgi for grå stær. Man fjerner altså din egen linsekerne, der er blevet stiv. Alderssynethed opstår netop fordi øjets linse har mistet sin elasticitet og modstandsdygtighed. Når man kigger på nært hold, bliver linsen rund, og når man ser på afstand, er linsen i sin flade afslappede tilstand. Og jo ældre man bliver, jo stivere bliver linsen, og den ”orker” ikke længere at blive rund. Så kan du udskifte den med en kunstig linse, der har forskellige zoner, nogenlunde ligesom progressive briller, som vi derefter sætter ind i øjet på linsens normale plads. Teknikken og fremgangsmåden er den samme som ved en operation for grå stær. Men dette er lettere, fordi du ikke har en hård grå stær, derimod er kernen der skal fjernes blød.

Af de kæder, der findes i Norden i dag, hører vi til en ud af fire. Vi er den eneste af disse, der stadig er en mindre virksomhed og en familievirksomhed. De andre ejes af større investeringsselskaber. Finansfolk har andre krav til medicinske aktiviteter, som vi ikke behøver at tage hensyn til. Vi kan jo prioritere visse ting, som vi anser for vigtige. Og fra Vårdas side har vi valgt at prioritere det tekniske udstyr meget højt. Så vi kan prioritere for eksempel at reducere vores markedsføring og i stedet investere i det allerbedste tekniske udstyr. Vores lasermaskiner, som vi har på alle vores klinikker, er den samme generation lasermaskine og den absolut nyeste maskintype. Vi mener, at for at kunne udføre en NoCut-operation sikkert og godt, og frem for alt med mindre problemer for kunden med hensyn til smerte, så skal man have det bedste udstyr. Og der vil være endnu bedre udstyr om fem, seks år. Udviklingen fortsætter jo. Hvis man sammenligner den gamle lasermaskine, der eksisterede i begyndelsen af halvfemserne og dagens lasermaskine, er de som nat og dag. Deri ligger hemmeligheden om, hvorfor du ikke får så meget smerte i dag som i 1991. Vi har derfor valgt at prioritere det tekniske udstyr meget højt.

Det er let at få folk til at vælge en metode, der ikke gør ondt. For mennesket er formet, så smerte opfattes som noget negativt i vores samfund. Hvis smerten ikke er selvvalgt, det vil sige, som når du går i træningslokalet utrænet og får træningssmerter. Så synes du, det er okay med smerter, selvom det kan gøre ondt. Men smerte i øjet opfattes som farligt. Der er meget, der har med psykologi at gøre, når det kommer til øjet. Sandsynligvis er 70% eller mere psykologisk smerte. Du bliver bange, når det gør ondt i øjet og synes, det er farligt. Men egentlig er det, det modsatte efter en NoCut® -operation. Fordi det viser bare, at du har et normalt fungerende øje med et normalt antal nerveceller.

Du har mange nerver i øjet, og det er derfor, det er så følsomt. Det viser, at dit øje heler ordentligt, når det gør ondt. Og smerten er ikke så udtalt i dag. Men det er stadig sådan i mange klinikker, at smerten er som i den gamle PRK-æra. Dette får dem til at gå den nemme vej og vælge LASIK for at undgå smerter. Vi har bevist med vores metode, at dette ikke længere er nødvendigt. Man kan sige, at ringen er sluttet. Vi er vendt tilbage til det ufarlige overfladeindgreb, uden at have de negative ting, som vi havde for tyve år siden. I dag er metoden hurtig og ekstremt sikker – der findes ingen metode, der er lige så sikker som NoCut® i det lange løb – og synsresultatet kommer meget hurtigt. De fleste kan køre bil efter en uge, og de fleste kan vende tilbage til deres arbejde efter tre til fire dage. Og oplevelsen af smerte er stort set forsvundet. Så i dag er der ingen argumenter for at man skal vælge LASIK. Vi mener, at disse argumenter er væk med den nye udvikling.

Vælger man at tilbyde LASIK, kan det være fordi man er i gang med en løbende proces og ikke mindst, at man kan opkræve mere for en LASIK. Det handler meget om økonomi, og alle klinikker vil naturligvis tjene penge og skal både kunne betale lønninger og nyt udstyr. Og så er det let at markedsføre noget, hvor man kan sige, at det ikke gør ondt, og at man ser godt næste dag – med den påstand, at det skal være sikkert. Du sidestiller smertefrihed og at se godt. Men det er bare lige omvendt. Det er mere sikkert, når kroppen får lov til at være naturlig. En rift gør ondt, fordi det skal gøre ondt. Det er kroppens reaktion på en ydre påvirkning. Det er det samme her. Det skal gøre lidt ondt i dit øje, for det viser, at det heler på en naturlig måde. Dette er ikke kunstigt skabt, og vi skaber ikke unaturlige tilstande, der narrer kroppen til at tro, at der ikke er sket noget, så det er altså helt naturligt. Sådan har det altid været, og vi synes det skal forblive sådan. Det er en naturlig proces, der skal gå sin gang. Noget vi ikke kan fremskynde. Det kan godt være, at der kommer nogen og siger: ”Nej, jeg vil overhovedet ikke have ondt. Jeg vil gerne kunne se i morgen. Ja, men så skal du gå over på den anden side af gaden, til en anden klinik, for så kan vi desværre ikke hjælpe dig.”