Træning efter operation

Maria, verdensmester i kickboxing 2012, taler om tiden efter sin NoCut-operation

Maria Elin Olsson om sin NoCut®-operation

Du fik jo en NoCut® øjenlaseroperation. Hvorfor?

Jeg valgte at få en NoCut® øjenlaseroperation, fordi jeg var træt af at tabe mine linser, hver gang jeg kørte sparring i træningen. Så snart jeg blev ramt af et slag, røg den enten ind under øjenlåget eller fløj ud på måtten. Og måtten er ikke den reneste efter, at 60 barfodede og svedige personer har hoppet rundt på den. Men det så jeg stort på og tog linsen op og satte den i igen. Jeg ville jo ikke gå glip af næste runde. Dagen efter kunne jeg blive rød og irriteret i øjnene på grund af min uagtsomhed. Dette skete også under kamp. Men der var ikke tid til at finde linsen og sætte den i igen. Jeg kunne godt kæmpe uden linser, da jeg var nærsynet.
Til konkurrencer sker der dog altid mange ting omkring én og jeg vil altid gerne have 100% styr på, hvad der sker, såsom pointtavler, dommere, modstandere og hvilket kampnummer, der er i gang. Uden linserne kunne jeg ikke se dem. Det var den vigtigste årsag til, at jeg valgte NoCut®. Så jeg føler mig sikker på, at jeg kan se enhver situation uden problemer.

Hvorfor valgte du Vårda Øjenklinik?

Jeg fik kontakt med Vårda gennem en bekendt, som har fået samme operation som mig. Man føler sig altid tryggere, når man har hørt om nogen, der selv har fået det lavet. Jeg følte mig godt tilpas allerede første gang, jeg kom derhen til første undersøgelse. Selve undersøgelsen,
i forhold til om man er en egnet kandidat, sker på under 1 time, og man har hele tiden en dialog med optikeren, hvilket gav mig et seriøst og professionelt indtryk. Jeg valgte Vårda Øjenklinik, fordi jeg følte mig hjemme og alle var søde og vidste, hvad de lavede.

Hvordan føltes selve operationen?

Lidt håndsved havde man jo. Det må jeg erkende. Men man forstår også, at det her er noget, de typisk laver 50 gange om ugen. Det gik så stærkt, og jeg følte ingen ubehag eller smerte. Bedøvelsen føles af ingenting. Selve laseren føles af ingenting. Den efterfølgende salve føles af ingenting. Måske føles det kolde vand af noget, men ikke noget, der gjorde ondt. Personalet var rolige og metodiske og fortalte hele tiden, hvad der foregik. Og ja, man så jo alt på nært hold. Der lugtede lidt brændt her… men meget mere ubehageligt end det blev det ikke.

Gjorde det ondt?

Operationen oplevede jeg som 99% smertefri og 1% ”ondt”, fordi vandet var koldt, men det var ikke værre end at spise lidt for kold is. Jeg oplevede ingen smerte efter operationen. Der kunne måske være en lidt stikkende fornemmelse, det kunne blive tørt og det kunne klø ganske meget. Min løsning på det hele var træningen. Jeg tog et træningspas om morgenen dagen efter og et kampsportpas om aftenen. Jeg fulgte også skemaet for øjendråberne, hvilket hjalp meget på tørheden.

Hvordan var tiden efter?

Jeg var tilbage til træningen allerede dagen efter. Jeg undgik sparring, da der var forbud mod gnidning i 3 uger, hvilket inkluderer handske mod øjet. Jeg var hjemme fra arbejdet i 5 dage, men havde måske brug for en dag mere, da jeg følte, at øjet ikke rigtigt stillede skarpt. Men det fungerede dog, og efter ca. 1,5-2 uger var mit syn bedre end før, og nu ser jeg næsten uvirkeligt godt. Så godt, at jeg troede, jeg så forkert, da jeg var ude og øve min kørsel og så en mørkklædt person uden reflekser 200 m væk, hvor der var helt mørkt. Først troede jeg, at jeg så syner! Men den var god nok og det føltes rigtig dejligt. Det var som en test af, at mit syn er supergodt.

Hvad er det bedste ved at være blevet opereret?

Frihed! Det er så skønt ikke at behøve at tænke på, at jeg altid skal have linser med, bestille eller købe linser, at linserne slipper op og man ikke har nået at bestille nye og må bruge de samme i to dage, forstyrrelsesmomentet i sparringen, bade og sove, hvor man vil, og jeg er også glad for at slippe for røde og irriterede øjne, som for mig var svært at undgå. For andre, som ikke har synsfejl, er dette en selvfølgelighed. Jeg føler mig taknemmelighed og værdsætter friheden ekstra meget, fordi jeg ved, hvordan det er at have en synsfejl og sidde på gulvet og lede efter linser fyldt med bakterier.